Verkiezingsprogramma GROEN PLUS 2025-2031

GROEN PLUS Wuustwezel is een dynamische, brede, linkse progressieve partij die gelooft in de kracht van samenwerking en diversiteit.
Met een sterk mandaat van de kiezers willen we graag onze verantwoordelijkheden verder opnemen en daadwerkelijk aanwezig zijn voor alle inwoners van Gooreind, Loenhout en Wuustwezel.

Meer inspraak, ambitie en visie op de toekomst staan hoog op onze agenda. Tijdens deze campagne leggen we de focus leggen op participatie van inwoners, milieu, mobiliteit en wonen.

  • Goede samenwerking: GROEN PLUS stelt goede samenwerking centraal. We benadrukken het belang van burgerparticipatie door het instellen van een burgerbegroting en het bevorderen van inspraak in bestaande projecten. Bewoners worden actief geïnformeerd via brieven, sociale media en de installatie van digitale informatieborden.
  • Samenwerking met andere partijen: Groen PLUS streeft naar een betere samenwerking tussen het gemeentebestuur en alle groepen in de samenleving. Via open overleg moeten alle inwoners zinvolle voorstellen kunnen doen voor de planning en uitvoering van projecten. We willen nauw samenwerken bouwend op bestaande ideeën en goede tradities, terwijl we ook nieuwe voorstellen lanceren waar mogelijk.

Onze 4 M's vormen de speerpunten van ons verkiezingsprogramma:

Mensen en Inspraak

Inspraak à la carte: samenwerking tussen gemeente en burger versterken

GROEN PLUS pleit voor een verbeterde samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners. Hier zijn enkele concrete voorstellen:

Inspraak vanaf de ontwerpfase tot uitvoering. Burgers moeten al vanaf de ontwerpfase van elk gemeentelijk dossier inspraak kunnen hebben. Dit betekent dat ze betrokken worden bij de bespreking van ideeën, de uitwerking van plannen en de keuze van alternatieven.

  • Duidelijke en doelmatige inspraakprocedure: We zullen een inspraakkalender opstellen met alle geplande inspraakmomenten. Daarnaast geven we bij elk inspraakmoment duidelijke informatie over het dossier, de verschillende opties en de procedure.
  • Gebruik van diverse inspraakvormen: We willen diverse inspraakvormen gebruiken, zoals online enquêtes, informatieavonden en inspraakbijeenkomsten.
  • Inbreng van actieve inbreng: Burgers krijgen de mogelijkheid om zelf ideeën en voorstellen in te dienen.
  • Zelf vragen stellen aan het college: We willen dat inwoners, zoals bestaande in andere gemeenten, aan het einde van de gemeenteraad zelf vragen kunnen stellen aan het college over geagendeerde punten.

Met "Inspraak à la carte" willen we de samenwerking tussen gemeente en burger versterken. We willen een gemeente creëren waar iedereen zich betrokken en gehoord voelt en waar we de toekomst van Wuustwezel samen vormgeven.

Lokale adviesraden behouden en waar mogelijk versterken

GROEN PLUS wenst alle bestaande adviesraden te behouden, zoals de jeugdraad, de ouderenraad, de raad van toerisme, de cultuurraad,… . Actieve deelname in deze raden wordt aangemoedigd, omdat hun inbreng en expertise waardevol is voor het beleid. We vinden het essentieel dat alle adviesraden minstens 1 keer per jaar samenkomen om hun ideeën en feedback uit te wisselen.

Samenwerking met jongeren en jeugdverenigingen

Een goed gedragen beleidsplan voor jongeren kan enkel worden gerealiseerd door hen actief te betrekken bij het beleidsproces. Dit willen we doen door middel van dialoogtafels, waar jongeren hun stem kunnen laten horen en invloed kunnen uitoefenen op de beslissingen die hen aangaan. Daarnaast streven we naar actieve participatie van jeugdverenigingen. Zij hebben immers een diepgaand inzicht in de noden en wensen van jongeren, en kunnen waardevolle input leveren voor het beleid.

Iedere deelgemeente een jeugdhuis

Om jongeren een plek te geven waar ze kunnen samenkomen, ontspannen en zichzelf kunnen zijn, pleiten we ervoor om in iedere deelgemeente een jeugdhuis op te richten. Deze jeugdhuizen dienen als ontmoetingsruimtes waar jongeren zich thuis kunnen voelen en waar ze zich op een veilige en ondersteunde manier kunnen ontwikkelen. Ze vormen een essentieel onderdeel van het sociale weefsel binnen de gemeenschap.

Ondersteuning van het memorandum van de jeugdraad

Door ons achter dit memorandum te scharen, tonen we onze bereidheid om te luisteren naar de jongeren van Wuustwezel en om samen te werken aan een jeugdvriendelijke omgeving waarin iedereen de kans krijgt om zich optimaal te ontplooien.
Met deze acties willen we niet alleen de levenskwaliteit van jongeren verbeteren, maar ook hun betrokkenheid bij en invloed op het gemeentelijk beleid versterken. Zo bouwen we samen aan een toekomst waarin jongeren een volwaardige en gewaardeerde plaats innemen in onze gemeenschap.

Onderwijs in Wuustwezel: brugfiguren

Brugfiguren zijn professionele medewerkers die de schakel maken tussen de school, de welzijnsdiensten en het gezin.
In Wuustwezel leeft ongeveer 7 % van de kinderen in armoede, een percentage dat in lijn ligt met het Vlaamse gemiddelde. Kinderarmoede heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheid, onderwijskansen en het welzijn van kinderen, en is sterk afhankelijk van de socio-economische omstandigheden van hun gezin.
Via brugfiguren kunnen alle kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben.
In iedere deelgemeente moeten ouders de keuze hebben om een school te kiezen die voldoet aan de noden van hun kinderen.

Een bruisend en dynamisch horecalandschap in Wuustwezel

We pleiten voor regelmatige en constructieve gesprekken tussen de gemeente en horecaondernemers om beleid af te stemmen en optimale ondersteuning te bieden.
We zetten in op vlotte toegang tot horecagelegenheden via openbaar vervoer en fietsinfrastructuur. Daarnaast stimuleren we evenementen, waar onze lokale horeca nauw bij betrokken wordt.

Onderzoeken van een eigen Wuustwezelse zwemgelegenheid

GROEN PLUS in Wuustwezel is tevreden met de aanzienlijke investeringen die de gemeente de afgelopen legislatuur heeft gedaan in sportinfrastructuur.
GROEN PLUS pleit al geruime tijd voor de oprichting voor eigen zwemgelegenheid in Wuustwezel. Dit zou niet alleen de scholen in de regio aanzienlijke transportkosten besparen, maar ook andere zwembaden in de omgeving ontlasten.
Verder onderzoeken we de mogelijkheden van een zwemvijver en meerdere speelfonteinen.

Bekendmaken tegemoetkoming voor zwemmers

Veel inwoners van Wuustwezel zijn zich niet bewust van hun recht op korting op zwembeurten of zwemlessen. GROEN PLUS wil dat de gemeente deze tegemoetkoming toegankelijker maakt. Een vereenvoudigde tegemoetkoming voor zwemmen zal ten goede komen aan een gezond en sportief Wuustwezel.

Een gericht ondersteuningsbeleid voor clubs en verenigingen

Clubs en verenigingen bevorderen sociale cohesie, bieden ontspanning en stimuleren talentontwikkeling.
Om deze functies te blijven vervullen, is adequate gemeentelijke ondersteuning essentieel. Iedereen moet de weg en de mogelijkheden vinden naar een zinvolle vrije tijdsbesteding.
De gemeente brengt de hiaten in kaart en zorgt voor een gepast aanbod.

Digitalisering

Zoals overal in het land heeft een beduidende groep inwoners last met de digitalisatie.
Om ook he te bereiken communiceren we ook niet -digitaal te communiceren, bijvoorbeeld via lokale tijdschriften, aanplakbiljetten, enz. Het lokaal bestuur moet de digitalisatie daarom ook zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk maken.
Mensen die daar behoefte aan hebben, moeten de mogelijkheid krijgen om persoonlijk contact te behouden.
Daarnaast zorgen we voor voldoende computers op openbare locaties die ook buiten de bemande uren toegankelijk zijn. We bieden opleidingen aan voor mensen die niet mee zijn in de digitale wereld.

Een bankautomaat in iedere deelgemeente.

De inwoners van Loenhout zijn niet in de mogelijkheid om geld af te halen aan een bankautomaat. Uiteraard moeten bankautomaten in elke deelgemeente beschikbaar blijven.
Het lokaal bestuur moet zo snel mogelijk de banksector op zijn verantwoordelijkheid wijzen om dit probleem op te lossen.

Welzijn en gezondheid van elke inwoner: samenwerking met de eerstelijnszone Noorderkempen

Welzijn en de gezondheid van elke inwoner van Wuustwezel staan voorop in ons beleid.
Dit omvat niet alleen fysieke gezondheid, maar ook mentale gezondheid en sociaal welzijn.
Om dit te realiseren, is een goede samenwerking met de Eerstelijnszone Noorderkempen van cruciaal belang.
Deze organisatie speelt een centrale rol in de coördinatie van gezondheidszorg en welzijnsdiensten in de regio en biedt een breed netwerk van hulpverleners en voorzieningen aan die toegankelijk en laagdrempelig zijn voor alle inwoners.
Deze aanpak versterkt niet alleen het individu, maar ook de gemeenschap als geheel. Het zorgt ervoor dat mensen zich gesteund voelen en dat ze weten waar ze terecht kunnen in tijden van nood. Het is de verantwoordelijkheid van het lokaal bestuur om ervoor te zorgen dat deze informatie en middelen (o.a. troostkoffers, menstruatiemateriaal,…) breed worden gecommuniceerd en toegankelijk zijn voor iedereen in Wuustwezel.

Ondersteuning en zorg op maat voor ouderen in Wuustwezel

We onderschrijven volledig het ouderenmemorandum en hun aanbevelingen.
We zorgen voor toegankelijke dienstencentra in elke deelgemeente, met een aanbod dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de inwoners. Net zoals bij jongeren is inspraak en betrokkenheid van ouderen hierbij essentieel.

Voor een veiliger Wuustwezel

We investeren in een veilig Wuustwezel, waar iedereen zichzelf kan zijn met respect voor elkaar. De wijkagent moet weer prominent in beeld komen als verbindingspersoon tussen de buurt en de politie.
Het gebruik van camera's op openbaar terrein is slechts één element, moet tijdelijk zijn en steeds in overleg met de buurt. De rol van de gemeenschapswachten moet aan de inwoners kenbaar gemaakt worden. Indien nodig moet het aantal uitgebreid worden.
Momenteel staan deze gemeenschapswachten onder toezicht van de politie. Dit is niet correct, want ze zijn in dienst van de gemeente. De opdrachten van de politie en de gemeenschapswachten zijn verschillend. De gemeenschapswachten moeten bovendien zichtbaarder aanwezig zijn en hun sensibiliserende rol maximaal opnemen.

Een bruisend en toegankelijk cultureel leven in Wuustwezel

We ondersteunen de cultuur en de cultuurraad van Wuustwezel. Daarbij nemen we de knelpunten onder de loep, zoals het vinden van geschikte locaties voor culturele activiteiten.
We streven naar multifunctionele ruimtes die breed inzetbaar zijn voor diverse culturele doeleinden. In overleg met de kerkraden willen we onderzoeken of er mogelijkheden zijn om kerkgebouwen hiervoor in te zetten.
We geloven in een divers cultureel aanbod dat toegankelijk is voor alle inwoners van Wuustwezel. Door samen te werken met verschillende verenigingen willen we de cultuur in onze gemeente versterken.

Mobiliteit

Jong en oud veilig in het verkeer

Voor jongeren en ouderen zijn veilige fietspaden, goed bereikbare deelmobiliteit, en een toegankelijk openbaar vervoer net zo belangrijk als voor alle andere inwoners. Deze voorzieningen zijn niet alleen cruciaal voor hun dagelijkse verplaatsingen, maar ook voor hun gevoel van zelfstandigheid en veiligheid in het verkeer. Door in te zetten op deze infrastructuren, bevorderen we niet alleen de mobiliteit van jongeren, maar dragen we ook bij aan een leefbare en duurzame gemeente.

Een mobiliteitsbeleid volgens het STOP principe

Het STOP-principe wordt gehanteerd bij slimme planning van mobiliteitsbeleid, waarbij de prioriteit eerst naar Stappen gaat, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens.

Een toegankelijk Wuustwezel te voet

Veel voetpaden in Wuustwezel zijn momenteel niet optimaal aangepast en zeker niet voor mensen met een beperking. Problemen zoals losliggende of ontbrekende tegels, verkeerspalen die op het voetpad staan, voertuigen die illegaal parkeren, en begroeiing die het voetpad inpalmt, maken het moeilijk om zich veilig te verplaatsen. Te smalle voetpaden en onveilige oversteekplaatsen dragen bij aan deze problemen. We willen deze blinde vlekken aanpakken. We passen te steile hellingen aan en maken deze zo vlot toegankelijk voor rolstoelen en andere mobiliteitshulpmiddelen.

Een leefbaar Wuustwezel met de fiets

In Wuustwezel zijn al stappen gezet op het gebied van mobiliteit, zoals nieuwe fietspaden. We willen participatieve mobiliteitsplanning bevorderen, waarbij inwoners betrokken worden bij verkeersveilige ingrepen.
GROEN PLUS wil het idee van reflecterende zebrapaden verder onderzoeken als een concreet voorbeeld.

Openbaar vervoer meer betaalbaarder maken

Door als gemeente te investeren in een goedkoop busticket systeem van 1€, kan men zich verplaatsen met de Lijn binnen Wuustwezel met zijn deelgemeenten en onze buurgemeenten. We willen de Lijn aanmoedigen dat er meer bussen worden ingezet met een lage opstap. De gemeente moet de opstapplaatsen waar mogelijk verhogen.

Verbindingen tussen buurgemeenten

We pleiten voor het behoud van sneldienst lijn 641 naar Antwerpen en een verlenging tot in Loenhout.
We willen de huidige verbindingen behouden, frequenter maken en het netwerk verder uitbreiden naar onze buurgemeenten Kalmthout, Heide, Essen, Hoogstraten, Brecht, Sint-Job, … .
Het station Noorderkempen moet een modern maar menselijk kruispunt station worden. Parkeren voor pendelaars moet gratis worden. De “kiss en ride” zone moet aangepast worden.
De rechtstreekse busverbinding met Loenhout krijgt een onvoldoende en met Gooreind is ze onbestaande. Hoewel deze bevoegdheid niet bij Wuustwezel ligt, is het belangrijk dat omliggende gemeenten samenwerken om dit alles opnieuw op de agenda te zetten.

Blauwe Zones in Wuustwezel

Bij een stijgende verkeersdruk willen we onderzoeken of het mogelijk is om in het centrum of in bepaalde wijken een blauwe zone met beperkte parkeertijd in te voeren. Hierbij moet er ook gekeken worden naar duurzame “park and ride” zones, waar inwoners met hun wagen terecht kunnen.

Extra inspanningen voor betere toegankelijkheid

We pleiten voor extra inspanningen om overbodige hindernissen weg te werken en de toegankelijkheid te verbeteren.
Concrete voorstellen zijn onder andere:
Verbreden van deuren en portalen: Deuren en portalen in openbare gebouwen moeten breder worden gemaakt zodat ze toegankelijk zijn voor iedereen.
Aanwezigheid van voldoende aangepaste toiletten: Zorgen dat alle openbare gebouwen en voorzieningen voldoende aangepaste toiletten hebben.
We willen dat alle openbare toiletten proper en terug toegankelijk worden gemaakt voor het brede publiek!

Stimuleren van deelmobiliteit

We blijven streven naar betaalbare tarieven en voor een uitgebreid aanbod deelfietsen verspreid over de hele gemeente en voor het gebruik van deelauto's. De gemeentelijke voertuigen kunnen ook in dit systeem worden gebruikt omdat die 's avonds en tijdens het weekend veel stilstaan.
We behouden Mobitwin (voorheen Minder Mobielen Centrale), die in samenwerking met vrijwilligers is opgericht. Ouderen, mensen met een beperkt inkomen, inwoners die slecht te been zijn, geen eigen vervoer hebben en niet in staat zijn gebruik te maken van het openbaar vervoer, kunnen worden vervoerd door vrijwillige chauffeurs.
We stellen voor om het abonnement op deelmobiliteit te koppelen aan het abonnement op De Lijn en het gratis te maken voor mensen met een kansentarief. Door de abonnementen te integreren en toegankelijker te maken, kunnen we een meer betaalbare en gebruiksvriendelijke oplossing bieden voor inwoners die gebruikmaken van zowel openbaar vervoer als deelmobiliteit. Een goede en betrouwbare verbinding met het openbaar vervoer en deelmobiliteit zijn dan ook noodzakelijk.

Milieu, Natuur en Energie

Energiezuinig wonen: een duurzame toekomst

Energiezuinig wonen is geen keuze meer, maar een noodzaak. De uitdagingen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid zijn groot. De gemeente moet hier het goede voorbeeld geven door te investeren in ecologische energiezuinige gebouwen en warmtenetten. Inwoners moeten geïnformeerd worden over subsidies en energiebesparende maatregelen, ook op een niet digitale manier.

Energiebeleid voor een duurzaam Wuustwezel

GROEN PLUS zet zich al jaren in voor een duurzame toekomst. We zijn trots op de gerealiseerde initiatieven.
Op onze vraag om een geboortebos aan te planten is het nieuwe generatiebos in de Akkerstraat gerealiseerd. Dit draagt bij aan vergroening en een veel betere luchtkwaliteit.
Het lokale bestuur moet toekomstgericht werken om groene domeinen aan te kopen als deze kans zich voordoet.
Daarnaast diende GROEN PLUS een klimaatadaptief plan in, dat na aanpassingen groen licht kreeg. We willen de aanvraagprocedures voor tegemoetkomingen sterk vereenvoudigen.
We willen investeren in hernieuwbare energie door bij nieuwe verkavelingen warmtenetten te voorzien.
De luchtkwaliteit willen we bewaken door het installeren van slimme snuffelpalen op verschillende plaatsen in onze gemeente. Zo kan er gemeten worden hoe we de lucht die we inademen gezond kunnen houden of gezonder kunnen krijgen.

Groene energie : windmolens / zonnepanelenparken

Een duidelijk plan en transparante communicatie vanuit de overheid zijn essentieel om draagvlak te creëren voor duurzame energieprojecten.
Uiteindelijke vergunningen worden door een hogere overheid verleend maar het lokale bestuur heeft de verantwoordelijkheid om maximale compensaties voor de omwonenden te onderhandelen.

Harmonie tussen landbouw en natuur in Wuustwezel

Wuustwezel, een groene en landelijke gemeente, koestert haar agrarische karakter en streeft naar harmonie tussen landbouw en natuur.

  • Lokale streekproducten promoten:
    Wuustwezel kan het gebruik van lokale producten stimuleren door boerenmarkten te organiseren, samen te werken met lokale restaurants en winkels, en bewustwordingscampagnes te voeren over de voordelen van streekproducten.
  • Samenwerking:
    tussen landbouw en natuur: Groen PLUS vindt dat landbouw en natuur elkaar niet hoeven uit te sluiten.
  • Alternatieve landbouwvormen stimuleren:
    Lokale landbouwbedrijven stimuleren in de transitie naar duurzame praktijken bijvoorbeeld naar plukboerderijen.

Groene ruimtes niet verharden

We vermijden te verharden en we moedigen ontharding aan. Een tegeltaxi kan hierbij helpen. Een tegeltaxi kan worden ingezet om oude tegels te vervoeren naar een het recyclagepark of een opslagplaats.

Ruimte voor KMO's: lokale werkgelegenheid stimuleren

Kwaliteitsvolle KMO-zones op zorgvuldig gekozen locaties, met respect voor natuur en leefbaarheid. In onze hedendaagse maatschappij is het bevorderen van lokale werkgelegenheid cruciaal. KMO's spelen hierbij een essentiële rol, omdat ze bijdragen aan economische groei en dynamiek. Om onze regio aantrekkelijker te maken voor talenten, stellen we het volgende voor:

  • Uitbreiding van bestaande KMO-zones: GROEN PLUS pleit voor uitbreiding van de huidige KMO-zones. Dit biedt ondernemers de ruimte om te groeien en te innoveren.
  • Samenwerken met buurgemeenten. Voor een optimale ontwikkeling van een nieuwe KMO-zone is een nauwe samenwerking essentieel.
  • We pleiten voor een optimale ontsluiting door het onderzoeken van de mogelijkheid van een ringweg rond Wuustwezel.

Mensen en Wonen

Inzetten op sociale koopwoningen
Iedere burger heeft recht op een betaalbare en aangename woning.
De afgelopen legislatuur werd geen enkele nieuwe sociale koopwoning in deze gemeente gerealiseerd.
In de komende legislatuur willen we prioriteit geven aan de realisatie van sociale koopwoningen. Deze woningen, gebouwd door sociale huisvestingsmaatschappijen, zijn bedoeld voor mensen met een bescheiden inkomen. Een sociale mix van de bevolking is van groot belang. We streven naar een evenwichtige verdeling van verschillende bevolkingsgroepen over de wijken.

Stimuleren van innovatieve woonconcepten
Naast de klassieke eengezinswoning is er nood aan vernieuwende concepten zoals cohousing, kangoeroewoningen, zorgunits, gemeentelijke starterswoningen en woningbouw op grond die eigendom blijft van de gemeenschap.
Zo kan iedereen toegang krijgen tot een eigen aangepaste woning.

Iedereen heeft recht op betaalbare kinderopvang
Als een van de jongste gemeenten in Vlaanderen groeit de vraag naar kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang in Wuustwezel. We willen de specifieke behoeften van onze inwoners grondig onderzoeken en indien nodig passende ondersteuning bieden. Daarnaast is het van groot belang om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van buitenschoolse kinderopvang te blijven monitoren, aangezien dit cruciaal is voor veel ouders. We zullen samenwerken met bestaande aanbieders van buitenschoolse opvang en de hogere overheden om te zorgen voor effectieve en duurzame oplossingen.

Een inclusief sociaal huis voor allen!

  • We introduceren een flexibele personeelsnorm om extra personeel in te kunnen zetten bij grotere nood aan ondersteuning. Ons doel is proactief te zijn en mensen te bereiken voordat problemen ontstaan of verergeren.
  • Bij werkbegeleiding ernaar streven om mensen met recht op leefloon snel naar duurzame banen te begeleiden binnen de reguliere economie. Sociale tewerkstelling blijft een optie, maar doorstroming naar reguliere arbeidskansen is onze prioriteit.
  • Om diensten toegankelijker te maken voor alle inwoners, organiseren we minstens maandelijks een avondopening in het Sociaal Huis.
  • We pleiten voor behoud en uitbreiding van de bestaande poets - en gezinshulpdiensten.

Wonen in woonzorgcentra, seniorenflats en assistentiewoningen
Het is de wettelijke rol van het OCMW om indien nodig de factuur van het woonzorgcentrum deels ten laste te nemen.
We vinden dat het pensioen voldoende moet zijn om de kosten van een woonzorgcentrum, seniorenflat of assistentiewoning te dekken
We willen geen sociaal onderzoek naar onderhoudsplicht van kinderen en kleinkinderen bij onbetaalde rekeningen. Lokale gemeenten hebben autonomie in deze beslissingen, wat al in tientallen gemeenten al wordt toegepast.

Wat met de sites Sint Jozef Gooreind, Stoffezandstraat en Kapelstraat te Loenhout?
Een toekomstvisie voor deze sites moet via burgerparticipatie ontwikkeld worden. Deze sites zijn een uitdaging om omgevormd te worden tot woongelegenheden voor jong en oud met een sociale mix en veel groen.

Kattegat
De sociale functie van het Kattegat moet zeker behouden en uitgebreid worden in functie van toekomstige noden. Alle sociale doelen zoals de sociale kruidenier, De Stek , Rap op stap , Koffie en Formulieren, De Fietsbieb, … moeten actief betrokken worden bij de invulling van deze locatie.